Niemalże w każdym sektorze rynku panuje właściwa moda I pojawiają się co chwilę nowe trendy. Nie inaczej jest w kulinariach. Oczywiście, wiadomym jest, że w każdym zakątku świata panuje inny rodzaj kuchni. W Polsce nadal lubimy potrawy regionalne a schabowy z zasmażaną kapustą wciąż uznawany jest za jeden z najlepszych obiadów. Nie oznacza to jednak, że nie mamy ochotę na eksperymenty w kuchni. Lubimy poznawać nowe smaki I raczyć się niecodziennymi daniami. Obiadki typowe “jak u mamy” mogą się przecież znudzić.
Według statystyk, Warszawiacy najchętniej zajadają się kuchnią włoską oraz chińską. Coraz częściej kosztujemy dań tajskich, meksykańskich. Królują owoce morza I sushi. Co kilka sezonów zmienia się moda na jedzenie. Jeszcze do niedawna hitem był kebab, później surowe ryby, teraz burgery w rozmaitych wydaniach. Coraz częściej stawia się na żywienie eko I wegetariańskie.
Aby znaleźć najmodniejsze lokale gastronomiczne w danej części miasta, wystarczy wyszukać restauracje pod hasłem “restauracja w Warszawie” czy proponując jakiekolwiek inny zakątek stolicy. Pamiętajmy, że dobrej jakości dania znajdziemy w naszej okolicy bez wątpienia. Na pewno warto gościć w lokalach prowadzonych “z sercem” aniżeli w sieciówkach.