Wielu restauratorów inwestuje dzisiaj w piece konwekcyjno-parowe i w sumie nie można im się dziwić. To sprzęt niemalże niezbędny w każdej, nowoczesnej kuchni lokalu gastronomicznego. Inwestycja zwraca się bardzo szybko poprzez czynione przy ich wykorzystaniu oszczędności. Wylicza się, że piec konwekcyjno-parowy zużywa nawet 60% mniej energii, 40% mniej wody, 95% mniej tłuszczu i wymaga znacznie krótszego czasu przyrządzania potraw. Co więcej, smaki i aromaty poszczególnych dań zostają w pełni zachowane.
Piece tego rodzaju, na przykład piece Kromet, nadają się idealnie do przygotowywania jednocześnie różnego rodzaju potraw. Wykorzystywane są zamiast tradycyjnych garnków czy patelni do gotowania w gorącej parze, pieczenia mięs oraz ciast, grillowania bądź podgrzewania wcześniej stworzonych dań. Można w nich poddawać obróbce termicznej mięsa (wołowinę, drób, wieprzowinę) surowe, panierowane bądź filetowane, ryby oraz warzywa. Jednym słowem wszystko, co trafia na talerze gości lokalu gastronomicznego.
Ogromną zaletą jest fakt, iż dania nie przypalają się, nie trzeba ich kontrolować, przewracać ani podlewać. Nie tracą swojej soczystości, naturalnych zapachów, aromatów ani wartości odżywczych.