kelner

Praca kelnera to w dużym skrócie dbanie o gości restauracji. Do jego zadań należy przywitanie klientów, wskazanie stolika, przyjęcie zamówienia, dostarczenie go oraz przyjęcie zapłaty. Okazuje się jednak, że od pracownika tego rodzaju wymaga się dzisiaj o wiele więcej.

Kelner ma sprawiać, że czas spędzony w lokalu nie będzie stracony a upłynie w miłej atmosferze. To właśnie on pełni rolę doradcy – musi doskonale orientować się w temacie serwowanych dań. Jaka potrawa jest godna polecenia, jaką specjalność szef kuchni przygotował dzisiaj dla swoich gości, z jakich produktów przyrządzone zostało określone danie? To tylko niektóre z pytań, na które kelner powinien znać odpowiedź.

Dodajmy do tego, że praca kelnera różni się stanowczo od tej, jaką wykonywano niegdyś i dzisiaj. Kelnerzy musza uczęszczać na rozmaite kursy, chodzą na szkolenia gastronomiczne. W tym zawodzie nie ma też szans osoba, która nie zna chociażby jednego języka obcego, najbardziej pożądany jest rzecz jasna, angielski.

Kelner jest dzisiaj specjalistą, który wpływa na wizerunek całego lokalu. To w dużej mierze od niego zależy, czy goście wrócą do restauracji z przyjemnością czy może jednak wybiorą inny lokal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *